Pages

Thursday, December 30, 2010

Sewang VS Soccer

Assalamualaikum....
nie aq nak citer kisah sedih yang melanda jiwa raga aq dalam beberapa hari lepas....


Dalam kekelaman malam yang suram lagi banyak kuntilanak berkeliaran aq menapak ke kedai Pak Ya depan umah p.cik aq semata-mata nak tengok bola. Untuk xmemalukan diri menempel muka sia-sia kat kedai 2 aq pun order la tea O ais (sebab murah). Dengan mood yang cukup sempurna dicreate oleh aksi-aksi menarik player-player aq paku bijik mata aq kat screen besar kat depan 2.

Tapi tiba-tiba mood aq sedikit tercalar dengan kehadiran awek-awek clubbing mn ntah g dok depan meja aq. Ko tau sebab apa minah-minah nie calarkan sikit xbanyak mood aq, sebab diaorang dah menghalang sedikit pandangan aq kat screen 2. Bukan aq xcukup inci, Cuma diarang yang terlebih meter. Aq nak wat cam mn. Tp memandangkan game malam nie best, so aq rela patah tengkok terjenggol-jenggol tengok screen.
Dari calar mood aq bertambah parah dengan keretakan sebab minah-minah sakai nie dok buat bising. Yang xboleh bla 2 diaorang pun tengok bola gak, tapi aq confuse die tengok bola ker tengok mamat-mamat player 2. Sebabnyer, dialog-dialong tak patut dah kluar. “eh mamat2 cute dowh, ape name die ek”…..”yang mn”..? “ala yang pakai baju biru no 8 2”. Annoying betol la bila pempuan tengok bola nie. N ad lagi. “eii bila nak gol nie, bosan la tengok cam nie, xmasuk-masuk gol pun.” Ko ingat nak masukkan sebijik bola yang kena rebut dengan 11 orang pastu kena lari satu padang dalam gol 2 macam ko kentut ker? Boleh buat bila-bila mase ko suka, sambil mentadarah pun jadi. 2 belum nak kira, kena pas-pas, smpai kat pintu gol kena bayar tol besar punyer.

Kul 12 malam, game pun tengah sedap, sesedap ais kacang dimakan time panas terik tahap terbakar bulu ketiak. Tapi yang xsedapnyer, mood aq dah hancur macam kaca terhempas kat tar pas2 kena gelek dengan buldoser sampai habuk pun dah licin diterbangkan angin. Kenape? Sebab minah-minah sakai tengah buat tarian sewang kat depan mata aq yang buatkan aq rase aq nak potong 14 jer seko-seko. Die boleh g maen baling2 tepun pas2 kejar-kejar kat kedai 2 macam kedai abah die punyer. Celebrate bizday punyer pasal. Aq dengan hati yang dah tunggu time jer nak meletup nie blah dengan sabarnye sebab kalau aq stay takut-takut nnti sabar dah xder dalam kamus hidup aq.!!!! Aq xnak hilang setengah dari iman aq sebab bergaduh dengan sakai tercicir otak….  

Sunday, December 26, 2010

soalan..???

Writer blog Diari Buruk Si Pensil Kontot tagged aq tuk soalan-soalan dibawah. untuk x mengecewakan aq jawab la.

ucapan anda ?
Merry Christmas & happy New Year.

4 ciri gurl idaman utk dijadilan wife ?
1. aq...hahaha
2,3,dan 4 rujuk pada 1...

1 tip kekalkan hubungan ?
trust kot. aq x expert bab-bab nie

pernah jumpa doa putus cinta @ pendekat jodoh ?
xpernah, n maybe aq xkan cari kot.

Saturday, December 25, 2010

Koleksi menarik...

Selamat tengah malam all lads n gents also less n gays sekalian. Nie aq nak buat karangan perihal AQ DI PAGI HARI. Hari nie cuaca sangat baik dan mood aq sangat sempurna. Pertama kali aq fikir wake up is more worth than sleep. Nampaknya kematangan aq semakin terserlah. OK STOP, aq tipu!!!

Pagi tadi aq bangun pukul 9.10 pagi. Memang buang tebiat habis. Xpernah-pernah aq bangun seawal nie kecuali bom meletup, gempa bumi 16 skala riktur, dan pergi Class. Kebangkitan aq diawal pagi adalah sebeb siren anti maut General Bersara Rosniah Mohd atau lebih dikenali dikalangan prebet sebagai “mak aq”. Aq ingatkan langit dah runtuh ke ape la die kejut aq pepagi buta, rupanya suruh temankan die g shopping barang dapur. Aduh kacau btul la, mimpi plak tengah syok. Memandangkan aq sorang je anak solehah diakhir zaman, aq pun ikut la jugak. Di pendekkan cerita, lepas beli barang dapur kami singgah petrol pam.

Situasi di petrol pam.


Sambil-sambil tunggu mak aq isi minyak keta 2, aq pegi la masuk kedai nak beli chewing gum. Dalam mini market 2 xder la ramai orang, 2,3 orang jer. Tapi ada sorang lelaki menarik perhatian aq. Hensem?? Boleh tahan la kalau stakat nak jadi balak no 16 aq. Tapi dressup up die lawa. Die masuk kedai 2 sebab nak beli rokok.

Lelaki : Bang bagi saya Dunhill merah 2 sebungkus

Casher 2 pun ambik la rokok Dunhill 2 bagi die. Dalam kepala otak aq dok memuji mamat nie “muka bleh tahan hensem, tp smoker. Reject ah. Trus drop dari no 16 ke out of list. Bila la kempen kerajaan Malaysia nie nak berjaya tentang bahaya merokok nie”. Tetiba lelaki tadi bersuara….

Lelaki : bang boleh bagi saya kotak yang lain x bang.

Casher : nape bang? Ad masalah ker ngan rokok nie..?betul la kan abang mintak Dunhill merah tadi.

Lelaki : a'ah btul, tapi gambar yang nie saya dah ada banyak dah. Bagi saya gambar yang lain plak la. Yang ad baby 2 ker.

Hahahahaha…. Maunyer aq nak tergolek kat c2 juagak. Korang tahu kan gambar ape yang lelaki 2 maksudkan.?? Lepas mamat 2 kuar je, aq n casher 2 bantai glak kaw-kaw punyer. Xpasal index komposit aq jatuh mendadak sebab gelak overbroad. Nampak sangat kempen Kerajaan Malaysia sangat berjaya dan memberi kesan yang mendalam.

Thursday, December 23, 2010

Bila cuti datang...

Untuk hari pertama dan kedua cuti mamang heaven. Lagi-lagi sebelum 2 korang dok buat kerja macam buruh kasar selama beberapa hari 4 the first time. Tapi start hari ketiga, believe me orang-orang yang konon nak bercuti sakan akan start merungut. N lepas 2 macam-macam prangai pelik yang terkeluar dari tabiat biasa. Senang cakap buang tebiat.

cute tul minah nie

Complain tentang kebosanan tahap petala luar alam

Time tengah study, macam aq c student nie, punya lah menghitung hari bila cuti sem nak start. Punyalah semangat nak habiskan final exam sebab nak cuti sakan la kononnya. Punyalah excited petala ke lapan. Benda pertama yang kornag buat  bila first day cuti adalah tukar status kat facebook, twitter, blog n macam2 social web yang laen. (kepada sesape yang bengap, silalah google bagi mendapatkan jawapan apekejadahnyer benda alah diatas). Hari pertama, status bukan maen gempak bajet nak bagi orang yang xcuti jeles, “holiday = heaven”. Tapi serius aq xjeles sebab aq tau next 2 day status 2 dah x valid lagi. Masuk hari ketiga, status bertukar lagi, xder benda laen dah yang tertera melainkan benda-benda alah yang berkaitan dengan keBOSANan. sampai naek boring aq nak baca status update 2. N carutan kat blog pun xder benda laen selain xtiviti seharian yang berkait kamcing dengan BOSAN. Sampai yang baca pun boleh dapat penyakit sama lagi serupa. Kan aq dah kate. Ape dah jadi ngan heaven..?  Turns to hell..?? Muahahaha

Bersekedudukan dengan laptop n handphone

Bagi menhilangkan rasa bosan yang keterlaluan, korang pun kerjakan laptop n handphone korang. Mesej xkira masa. Yang jadi mangsa balak-balak n awek-awek korang xpon member-member yang mengalami syndrome yang sama. Hantu-hantu facebook n twitter akan muncul. Komen-komen kat pic n status akan naik rangking tetiba. Laptop akan on 24/7. N kalau laptop 2 boleh bercakapp maunyer die maki hamun korang sebab xder rest langsung. Movie xyah citer la, yang 4 tahun lepas pun korang tengok balik kan..?


Part time jadi burung hantu

Pagi dah xder dalam kamus hidup korang dah kan time nie. no more istilah breakfast. Sebabnya time bangun tido adalah bersamaan dengan time matahari dah nak say bubbye. Nie adalah sindrom biasa time cuti. N bila dah siang membuta jer keje, malam pulak ape lagi, lepak smpai pagi r. erm malas aq nak citer lebih-lebih, semua orang dah faham.  

Buli, buli & buli lagi

Buli akan jadi benda paling best kalau kita adalah si pembuli. Haaaa part nie aq suka. Time nie jugaklah abang n kakak adalah musuh paling ketat kepada adik-adik beliau. Jangan sampai ada yang lari rumah n kena halau xpasal-pasal sudah. Bagi adik-adik aq, berita paling buruk bagi diaorang sampai boleh terbawa-bawa kepada mimpi ngeri adalah cuti sem kakak diaorang. Dan kakak 2 adalah aq. Hahaha. Time nie rumah yang bersepah akan jd kemas, baju belambak xbsuh akan berlipat kemas, pinggan mangkuk xder yang tersadai kat singki. Sebabnya karahan tenaga bermula. Tapi xker banda 2 bagus, kemas n berseri jer umah aq rasa. Selesa ag. yang xder adik n jadi adik 2 memang nasib korang la. Time nie la aq rasa bahagia giler jadi anak sulung. Jangan melawan, aq kan kakak.


Habiskan sen yang ada

Memandangkan time cuti nie bulan Disember, so banyaklah sale2 yang berlangsung. End year sale lah, Christmas sale la, sale cuti sekolah la n macam2 sale la yang aq dengar dari mak aq. Peluang yang sememangnya bagus untuk yang gila shopping habiskan duit. Maklumlah korangkan kaya. Stakat shopping nak hilangkan boring 2 ape la sangat. Time syok-syok shopping tu tetiba ternampak couple dok berpegang-pegang tangan, raba sana-sini. So korang yang single nie sedarla satu perkara, korang xder a special someone. So bolehlah korang create aktiviti baru, finding the special someone. Best of luck aq ucapkan. 


Sunday, December 19, 2010

Unperfect


Di petang yang indah permai lagi elok untuk proses jana taik mata nie aq dikunjungi oleh member aq Zack. Name die Zakuan, tapi biasalah nak glamour panggil la Zack.

Aku : ko pehal datang petang2 bawak muka xmarket nie???

Aq tau sesetengah orang xleh trima bahasa aq nie…. tapi cam nie la aq berbahasa ngan member-member aq. Xder sopan santun langsung. Dah kami berkawan ngan cara macam 2, n kitaorang selesa ngan keadaan 2 sape patut peduli…???

N dengan selambanyer die menjawab sambil gelak kambing nak kena sembelih . “kalau muka ko market ko xdok melangut kat umah jana taik mate, ko g jana duit jadi model”
Huh memang malaun punyer orang. Tapi tujuan die datang bukanlah nak suruh aq jadi model ker aper. Die datang nak melempiaskan kebosanan time cuti sem nie kat aq. Dok borak sambil lepak-lepak timbul r satu pertanyaan yang di create oleh pale otak senget member aq Zack. “kenapa ngan c Syamil 2. Dulu bukan maen ag die puji melangit c Nana. Sopan-santun r, comel, berbudi bahasa, respek orang n macam-macam lagi r. siap suruh ko buat die(Nana) role model ag. Tup-tup smalam die boleh kater minah 2 harap muka jer lawa tapi.... pe hal ek, bukan die dah mula kawan ngan c Nana ker…??

Aq pun pelik ngan c Zack nie, yang keluarkan kenyataan brani mati 2 c Syamil, yang die beria tanyer aq nie aper hal…?? N aq ngan bangga nya member jawapan yang aq sure tepat. “mana aq tau, ko g la tanyer die”.

Dalam situasai nie aq mula berfikir, setiap orang mesti ada keburukan yang paling buruk dalam diri die. At least 1. Tapi,, bila orang 2 kita dah aim die sebagai baek, lemah lembut, sopan santun n lebih kurang sempurna senang citer n tetiba bila kita dapat tahu 1 keburukan die, kita memang susah nak terima n ambik masa yang lame untuk terima. Bab kate jiran sebelah umah aq, semakin xnampak keburukan 2 semakin besarlah ia. Mana die dapat idea nie aq pun xtau. Tapi aq pernah alami, so aq setuju. Sebab 2 la aq suka berkawan dengan malaun-malaun macam c Zack ngan Syamil nie sebab kebanyakanperangai buruk die kita tau n bila jumpa perangai buruk yang terbaru kita dah xheran. Aq rase diaorang kawan ngan aq pun atas sebab yang sama. Perangai buruk maksud aq bukan lah diaorang nie pengedar dadah ker, perogol bersiri ker @ pembunuh upahan. Tapi diaorang nie just nakal n xbersembunyi disebalik penampilan yang baek. Diaorang nie cakap maen lepas tapi xsemestinya jahat. Yang penting be who u are n say what u feel becoz those who mind don’t matter n those who matter don’t mind.

Tapi bukan ker yang c Syamil dok puji-puji 2 manusia. Selagi makhluk 2 namenyer manusia,  akan ada la middle name die xperfect. So kita patutnyer dah sedar awal-awal lagi so that xder la kecewa sangat bila dah terjumpa n berkenalan ngan prangai buruk die. Then persepsi terhadap die pun xder la berubah 360 degree. N satu ag yang penting jangan la dok nilai orang dari luaran jer. Tak kenal maka x cinta, dah kenal mcam celaka….. 

Thursday, December 16, 2010

Orang akan jadi annoying bila...

selamat tengah malam.... aq dah nak start proses generate taik mata sebenarnya.... tapi malangnyer xberjaya.... mungkin siang tadi aq dah teroverdose, so kira dah khado' untuk malam skali.... tengah layan-layan angau xtentu pasal, tiba-tiba toin!!! kuar 1 idea nak tulis sal entry nie.... ok straight for words, tulis intro panjang2 bukan ada orang nak baca pun....

Orang akan jadi annoying bila....


 Asyik cakap pasal bf or gf

Lelaki – anip tanyer “ Din ko g mn td…???” n Din akan jawab “jumpa awek aq jap, makan”….
Perempuan – Lisa tanyer “Ina ko g mn td..??” n Ina akan jawab “I g makan ngan bf I kat titiwangsa, so sweet la makan kat taman…. Dia suap2 I n blablablabla…. Aq xsanggup dah nak tulis…. Takot muntah darah plak nnti….
Ok, hal nie slalunyer jadi kat pempuan…. Laki mana ad nak cakap sal awek die lebih, nanti xpasal2 jadi ingredient utama masakan sarkastik member2 die pulak…. Tau la ko sorang ad balak, tapi xyah la nak citer lebih2…. Xder nyer orang nak ambik tau…. Ko bukannyer Taylor Swift ker, Lady Gagap ker orang nak ambik tau…. Orang tanyer ko g mana jer pun, jawab jer la seadanya…. Orang yang macam nie buat aq rase nak tendang kencang-kencang…. Balak I 2 la, balak I nie la…. Dah boleh buat jurnal dah aq rase…. Kalau korang cakap benda nie dengan kawan-kawan korang mereka akan pikir korang lebih pentingkan balak korang dari mereka…. So bersedilah untuk dipinggirkan kalau korang ada problem nanti…. Lagi-lagi problem ngan balak…. 


Tulis 'bad mood' then tampal kat dahi

Nie pasal orang yang bad mood xkena tempat n nak gtau semua orang yang die bad mood…. Bab kate orang marahkan balak, member kena fire…. Kalau korang bad mood skalipun xboleh ker korang just simpan sorang2 xpon luah cara baek…. Nie x, aq tanyer nak g makan kat mane, die boleh jawab “ko nie boleh tanyer aq nak g makan mana, ko tau aq ngah bad mood skang nie”…. angin xder, rebut xnampak batang idong tetiba gedebush ombak Tsunami datang…. Ape kes..?? owh nie kes sruh tanyer aper problem die la nie…. ek eleh gelabah, kalau ko nak citer, citer jer la…. Laung jer “weh aq ngah bad mood nie, gaduh ngan balak aq” kan ker senang, terang macam sport light….
Bagi aq orang yang macam nie, nak kan perhatian…. 


Cry for unreasonable reason

Benda yang paling payah aq nak handle, bila berdepan ngan orang nangis…. Walawei, aq dah tercengang xtau nak wat aper…. Boleh pulak dah tua-tua bangka ni nangis sebab home-sick…. Xrelevan langsung!!! Yang 2 satu hal, yang buatkan aq nak selam dalam longkang bila nangis sebab gaduh ngan balak…. Dah la 40 kali gaduh, 40 kali putus.... yang aq peliknyer, semalam nanges bagai nak banjir bilik, ari nie dah boleh terkekek-kekek ketawa cakap phone ngan balak…. Ish, membazir air mata btul la…. Erm, suka ati korang la.... jangan nangis nyesal sebab kawin xnikah sudah…





I...



Prefer sneakers than high heels
Prefer T-shirt than blouse
Prefer jeans than skirt
Prefer backpack than handbag
Prefer comics than novels
Prefer ‘cool’ than ‘hot’
Prefer hangout than cook
Prefer sleep than study
Prefer thriller than love story
Prefer music than book
Prefer guitar than violin
Prefer Avenge Sevenfold than Taylor Swift 
Prefer sports than fashions 
Prefer black than pink
Prefer plain face than makeup
Prefer short hair cut than long hair cut
Prefer back up than compliment
Prefer best friend than boyfriend

Monday, December 13, 2010

Citer Aiman lagi....

lovely evening with good weather.... pun begitu, aq still xberganjak dari dunia kebosanan tahap petala luar alam aq.... tapi bagus jugak, time bosan2 xtau nak buat aper nie otak aq still berjalan nak update blog.... main reason aq tulis entry nie sebab aq nak sambung kisah Aiman yang tergendala kat " kenapa daddy Aiman ajak die berkebun sedangkan daddy die terlebih mampu nak upah tukang kebun...??" n kawan aq Sara jawab, "sebab daddy Aiman nak die jadi tukang kebun bila die besar nanti..." memang relevan jawapan ko.... kalau bukan aq yang tulis entry nie, sure la aq pun jawab benda yang sama.... tapi tujuan daddy die yang sebenar jauh menyimpang dari apa yang aq dan Sara fikirkan....


Disebabkan daddy Aiman nie tersangat la kaya, die berharap Aiman dapat, mewarisi Company die yang besar gedabak 2.... TAPI!!!
  1. Daddy Aiman nak die jadi orang atasan yang faham dengan kesusahan orang bawahan die.... jangan maen nak mengarah jer reti.... Daddy die nak Aiman jadi seorang yang appreciate the help of others n knew the suffering of others to get things done.... jangan nak jadi "Aiman tak kisah, janji duit masuk"....
  2. Dengan perangai Aiman yang bakal die generate nie, orang bawahan Aiman akan respect Aiman n kerja dengan baik dalam satu team....
  3. "work with me, don't work for me"(macam kempen pilihanraya pun ad).... kan ker bagus ad employer macam nie.... xder la pekerja bengang kena marah & kena push buat kerja....
  4. n kalau dah pekerja dah suka kerja ngan Aiman, kerja bermutu n duit pun makin banyak le boleh dicop... 
  5. And yang paling penting daddy Aiman nak die merasa perit getir hidup.... jangan nak senang jer, duit bapak bagi, kerja bapak yang cari, & time kerja goyang kaki.... xker useless idup macam 2...???
kepada ibu-bapa yang memang dah kaya raya kerja cop duit, tolonglah jangan nak manjakan sangat anak korang.... jangan sampai nak ikat tali kasut sendiri pun xreti.... korang boleh biarkan anak korang ngadap tv plasma yang nipis macam biskut, pakai baju branded, makan sedap2 ala western jer tiap-tiap hari, tapi bagi la anak-anak korang experience basuh pinggan sendiri time makan, basuh kereta @ potong rumput sama-sama ngan family misalnya.... nie bukalah sebab  korang xder duit nak upah orang gaji, but it is because u want to love them in a right way.... xkiralah betapa kaya mak bapak, satu hari nanti diaorang akan tua n mati jugak.... harta akan habis jugak kalau dok berjoli jer.... the most important thing is the kid learn how to appreciate the effort & experience the difficulty also learn the ability to work with others to get thing done....   

Sunday, December 12, 2010

Citer Aiman...

Nie ada 1 citer menarik aq nak story mory kat korang…. Walaupun citer nie xsegempak The Chronicles Narnia : The Voyage of The Dawn Treader  tp aq nak citer gak kat cnie sebab citer nie xder kat wayang….



And the story begin….

Di hujung minggu yang indah lagi permai (sound effect bunyi burung) seorang ayah mithali ajak anak die pegi potong rumput kat halaman rumah and berkebun …. Tapi, anak die lagi seronok maen PS3 and layan internet…. Biasalah anak2 zaman sekarang…. Anak die pun rase pelik and curious ngan perangai ayah die sebab diaorang mampu duduk kat umah banglo yang mewah, ada home teater ngan tv LCD yang nipis macam biskut, mampu pakai keta mewah tp xkan xmampu nak upah orang tolong potong rumput n upah tukang kebun nak cuci laman n jaga pokok bunga import yang mahal 2…. Bapak aq punya harta nie harta pinjam ker aper…???

Ayah : Aiman, jom tolong ayah potong rumput kat luar….

Aiman : kejap daddy, Aiman nak habiskan maen game nie…. tinggal sikit lagi nak menang….

Ayah : Ok daddy tunggu sampai Aiman habis maen game….

Aiman : OK… (dalam hati punya la mencarut si Aiman nie sebeb alasan die xleh pakai)

Sejam kemudian….

Ayah : Dah habis ker Aiman…?

Aiman : Belum lagi daddy…. Kejap jer lagi….

Melampau punyer budak…. Macam la aq xtau ko nak ngelak….

Ayah : kalau daddy xbelikan kamu PS3 2, kamu rase kamu boleh beli sendiri x…?

Aiman : 2 kena tunggu Aiman keje dulu la daddy, aiman mana ad duit….

Ayah : kamu nak maen benda 2 sekarang ker time kamu dah kerja nanti…?? Klau nak maen sekarang baek kamu dengar cakap daddy….

Ok Aiman dah faham aper maksud bapak die…. Nak xnak die kena gak ikut daddy die g potong rumput n berkebun, klau x maunyer PS3 die 2 jadi pekasam dalam stor…. Finally, tanpa banyak cekadak Aiman pun ikut la daddy die….

Korang agak2 la aper motif daddy Aiman nie ajak Aiman g potong rumput n berkebun sedangkan die dah terlebih mampu nak upah tuakng kebun tuk buat semua 2….????

Saturday, December 11, 2010

when mummy start....

Selamat hari Sabtu ladies and gentlemen sekalian…. Aish dah macam bahasa rojak penyimpan mohor besar raja-raja time nak umum tarikh raya plak aq rase gaya bahasa aq nie…. hahaha …. Xkisah la ape pun janji aq bahagia…. Korang..???


The story begin when I woke up this ‘early morning’, I push my mind 2 think of something…. While i’m trying hard to generate something cool, someone disturbs me…. owh, my mummy…. Honey, u better get up from u’re bed, learn how 2 be matured n manage u’re self to be a good one 4 a guy…. Owh my GOD..!!!! korang faham aper maksud die…??? 2 maknanyer die dah xsabar nak bermenantu…. Mummy, I’m only 20, don’t be 2 harsh…. N my mum said, I’m not asking u 2 get married today…. But I’m asking u 2 learn how 2 manage u’re self when u get married someday…. Xkan la time dah kawen nnti nak bangun tido time matahari dah start nak say bubye, nak sruh mum basuh u’re clothes, still xtau nak kemas katil sendiri…. Masak..???xdapat mum nak bayangkan….!!!! Aduh,patah batang idung aq kena setempek….


To angah, don’t laugh….

Wednesday, December 8, 2010

Story of Appreciation...

Dok tengah syok2 chatting ngan adik aq yang sesat kat Cairo, tetiba ad bunyik ‘kling’…. Nie menandakan posmen dok campak surat dalam mailbox yahoo aq…. Aq pun dengan rakus dan xsabarnya bukak la email 2…. Owh, dari coach aq upenyer…. Blablablabla (dok bace email)…. Fine!!! Insaf….
Sesape yang tertanya2 knape aq yang keras kepala lagi berhati batu nie bleh insaf, sila ikuti cerita nie….

think out of box
Alkisah bermula apabila seorang pemuda bernama Ali (bukan nama sebenar) yang cerdik pandai lagi bijaksana tahap dewa pegi mintak keje kat sebuah syarikat yang famous lagi gedabak besar…. Die lepas interview pertama n skang dok tengah final interview oleh pengarah syarikat…. Director nie tau la yang budak nie mmg cerdik tahap xleh nak citer sebab dari result die dari first sem sampai la last semasyik dok 4 flat, paling cikai pun 3.98 (generater jenis aper dalam pale otak die pun aq xtau)…. Lepas 2 sampai ler sesi berdialog antara diaorang….

Director : U dapat aper2 scholarship ker time study dulu?
Ali : xde
Director : habis 2 ayah U la yang tanggung semua fees masa  U study dulu….?
Ali : ayah saya dah lama meninggal, time umur saya 1 tahun lagi…. Mak saya yang bayar semua fees 2….?
Director : kat mana mak U keje....?
Ali : mak saya keje cuci baju….

Director 2 sruh Ali tunjukkan tangan die…. N dengan muka blur Ali pun hulur la kedua-dua tangan die…. Director 2 berkata dalam hati “mak ai lembut giler tangan die, macam tangan Pamela Andorson…. Nampak sangat xpernah tolong mak die”….(aku rasa lah director nie xpernah pun jumpa c Pamela, nie kan nak pegang2 tangan die…. Huh, biasalah cite nak up jer)…. Lepas 2 director 2 berkata pada budak 2….
Director : please do me a favor…. Bila U balik nnti, tolong mak U cuci tangan die…. N C me tomorrow mornig….

Ali pun agree la tanpa banyak cekadak…. Maklumla bakal bos (confident giler bleh dapat keje)….
Sampai jer kat umah, Ali terus pegi dapur kat mak die n mintak nak basuhkan tangan mak die…. Mak die pun ngan muka blur n rase macam nak pelempang anak die yang dah buang tebiat bagilah tangan die…. Nie lah first time ali sedar yang tangan mak die penuh ngan kedut n bengkak2…. Menitik air mata Ali bila time die basuh tangan mak die, mak die menyeringai sakit sebab ada luka n bengkak2….

Time nie lah ali baru sedar yang dua tangan mak die nie kerja keras nak sara hidup mereka n sebab tangan mak die nie lah die bleh berjaya dalam study…. Lepas cuci tangan mak die, ali senyap-senyap g cuci baju-baju yang lebih xsempat mak die cuci 2….

Keesokan harinye Ali pun g la jumpa director 2….

Directo : U buat x ape yang I suruh smalam….
Ali : ya Encik…. Saya basuh tangan mak saya n basuh skali baju2 kotor yang xsempat mak saya basuh….
Director : ape perasaan U….?
Ali : 1, saya tahu ape itu appreciation…. Tanpa mak saya, xder lah saya yang berjaya hari nie….
2, saya blaja macam mana nak tolong mak saya dan saya sedar betapa susahnya nak siapkan sesuatu kerja….
3, saya sedar pentingnya nilai hubungan kekeluargaan….
Director : This is what I am asking, I want to recruit a person that can appreciate the help of other, a person that knew the suffering of others to get thing done, and a person that would not put money as his only goal in life to be my manager. You are hired. 

p/s : citer nie dah di modified dengan ditambah garam n ajinomoto mengikut cita rase aq sendiri.... 


jagalah hati masing2...jangan makan penadol!!!


Morning guys… ops salah, afternoon… setelah bosan menjana taik mata & air liur basi, aq pun dengan malasnya melangkah ke ruang tamu tanpa tujuan… dengan malasnyer aq smbung landing atas sofa sambil tekan butang start laptop…. Landing lg…. mmg xder life tul la aq nie….

Aq terbaca satu artikel nie…. menyebabkan aq berfikir banyak kali n mencari alasan nak sedapkan ati sendiri…. Artikel tentang bahaya Paracetamol atau brand paling famous Penadol…. Ngeri jugak aq dengar sebab aq penggemar Penadol…. Bukan bermakna aq slalu kunyah penadol smbil2 layan movie macam makan popcorn OK…. Aq makan penadol sebab aq ad migraine….

Menurut artikel yang sorang Dr nie tulis (aq lupe name die sebab payah sangat nak sebut), paracetamol nie sangat la bertoksik untuk badan dan boleh merosakkan organ hati…. Untuk pengetahuan korang, hati berfungsi menuetralkan toksik…. Tapi bila turn nak neutralkan paracetamol nie die fail sbb kuat sgt toksiknyer…. Paracetamol nie akan tinggal dalam badan kita sekurang-kurangnyer 5 – 6 tahun…. Patutla weight aq xtrun2, sisa penadol banyak rupenyer (ayat cover line tuk makan xngat dunia)…. Hahaha….

Kate Dr 2, sakit kepala disebabkan oleh ketidak seimbangan ion atau electron dalam sel otak…. Untuk hilangkan rase sakit 2, die cadangkan campur minuman isotonic dengan air biasa dalam nisbah 1:1 @1:2…. N klau dah xlarat + xsempat nak pegi kedai 2, remdam jer kaki dalam air suem, pas2 bagi orang minum…. So korang akan dapat ramai pengikut cam ayah pin…. Cara nie boleh buat takanan darah turun dari kepala…. Tp aq xsure cara nie bleh x buat migraine kurang sebab migraine nie lain dari sakit kepala biasa….

Paracetamol nie sejenis painkiller…. Klau dah selalu ambik, kesan die makin kurang kat badan kita…. Nie memang btul berdasarkan pengalaman aq sendiri…. Dulu aq makan 2 biji jer dah ok…. Tapi skang aq telan 4 biji pun dah xjalan…. So aq beralih pada Postant…. Tapi aq dengar Postant nie lagi bahaya sebab die bleh dikira painkiller tahap tinggi…. Dr 2 kate herba cina adalah lagi baek tuk ilangkan sakit kepala…. Nampaknyer aq kena try…

Tuesday, December 7, 2010

xtiviti time cuti...


time aq tulis entry nie aq blom mndi dan bau xbrape nak wangi sebab terlalu lame terperam atas katil tido sampai  petang...maklumla orang baru lepas dari jel... aq jadi tersangat ler lemau sebab kerja aq dalam 2 hari nie tido, makan, ngadap tv n offcoz on9 24 jam...anggota bdan yang bergerak hanya jari untuk suap nasi, ketuk keyboard & tekan remote tv... bapak malas idop... tapi serius aq merasa kebosanan tahap melampau sampai klau ad semut lalu pun aq rase macam nak borak-borak dengan die n ajak lepak sama... nie baru 2 hari, aq xtau la macam mana keadaan aq lagi 3 minggu nak habiskan cuti sebelum aq start intern... mak aq pulak postpon nak datang ambik aq atas alasan yang xdiketahui... n pakcik aq pulak sebok ngan xtiviti wajibnyer time cuti (arinie cuti awal muharam) membuta smpai hilang mata... aq dah sampai 2x tido dan 2x bangun, tp die still x bangun2 lagi... tp aq sure die idop lagi kat bilik 2 sbb aq br jer chek dengan menarik bulu kaki die & respon die agak memberangsangkan... hahahaha

a moment to remember....


cettttt...pic & title nak gempak jer kan...hahaha... jgn salah paham yer guys, enty nie xder kena mengena ngan kisah cintan-cintun or lop2 story yang boleh wat korang muntah ijau pas2 leh kuar darah ag...hahaha

kul 3.32 pagi... mate aq still terbukak luas tanpa sedikit pun rase nak tutup...sesi insomnia aq sudah bermuala... mana xnyer, sehari suntuk aq bantai tido lepas balik kem yang memang leh mematahkan tulang2 aq klau kem 2 stay ag 2 ari...tp 2 la last time aq bersama classmate aq kat UTM...it should be a beautiful moment but its turn up side down bila kena buat kerja2 yang mmg penat giler n semua orang jd bad mood... tp aq tetap enjoy, biase la aq...bila masenyer aq xenjoy aq pun xtau...hahaha...

tnpa sedar,dah abis upenyer sesi memerah otak n keringat aq kat UTM nie... 3 tahun rase cam baru smalam sesi orientasi (ayat stereotype nmpak)...hahaha...tp serius rase cam xpuas ag idop kat cnie...rase xsabar nk mula perjalanan idop baru pun ad gak...but whatever it is, thank guys 4 the best moment i had...jangan isau aq xkan rindu korang...hahaha...teknologi dah up der,bleh jumpa ari2 walaupun korang kat barat n aq kat timur...

Saturday, November 20, 2010

racist among blogger...

aq rase agak panas bila aq bace blog nie kat entry nie dan nie... mau xnyer, celupar tul mulut die ngutuk kelantan & Kelantanese... if u're the one of kelatanese, how u feel after read those entry...??? aq rase tercabar n raser cam kena panah petir pun ad... klau die tulis 2 btul xper la... tp nie ikot sedap mulut longkang die jer nak caruts aper kat c2... bahasa klau baek xper gak... nie aq nak ulas sket aper yang die carut kat budak2 kelantan & negeri kelantan nie...

dia kata....

KENAPA KAT KELANTAN PALING BANYAK KES HIV???

Surely sebab kat kelantan banyak seks bebas...
(mesty lepas ni ade orang rentan...)

Kenapa banyak seks bebas kat Kelantan?

tanye la pemimpin kat sane, aku pon tak reti nak jawab....
(sila lah jawab fanatik n hardcore di luar sane...)

Yang aku tau dari informer aku kat sane,
kat Kelantan takde bende nak buat...
Rempit bersepah...
macam sampah kat tepi jalan je gamaknye mksud bersepah tuyh...


n aq as a kelantanese kate


wei, ko mesti tau yang HIV sebab utama die freesex & drugs addict... sebab ko kan 'pandai'... kat klantan ad pusat pemulihan dadah terbesar di Malaysia, kat daerah Bachok... nak aq statekan alamatnyer skali ker...???xperlu kot sebab mesti ko xberminat nak dtg Kelantan tempat yg byk HIV nie... kot2 berjangkit la plak... so no wonder la kat Kelantan nie byk org HIV sebab seluruh manusia yang isap dadah kat ceruk Malaysia nie kena sumbat kat c2...n klau yer pun Kelantanese nie suka wat sex bebas ker, isap dadah ker, yang buat 2 rakyat die... asal nak salahkan kerajaan Kelantan plak... kerajaan bukan nyer boleh kawal all over Kelantanese yang nak wat hal masing2... tanggungjawab kerajaan dah lepas bila diaorang dah dakwah sana-sini, kemukakan saman, tangkap sumbat kat pusat pemulihan... watch u're words bro....


yang informer ko nie satu hal la plak... mn die dapat yang Kelantan nie mat rempit bersepah... ko datang sini tengok... stakat aq menetap kat Kuala Lumpur n pernah dok Johor, lg banyak kt saner kot mat rempit dari Kelanatan... asal..??? orang bandar2 besar nie xder otak ker nak pikir yang benda alah 2 kerja sia2...???bukan ker orang yang dok Johor & KL nie dah maju...


die kate lagi...



I BET U LA....
Mesty tak ramai yang nak fikir benda yang nampak macam remeh temeh ni...
Maybe its SACRED to talk about this shit coz its involving state yang digelar "serambi mekah"

kepala taik ko serambi mekah...
sex berleluasa...
tu ko gelar serambi mekah?
chit poodah~
BUT, bear in mind...

the FACT remains a FACT FOR SURE...

ade komen gelabah kat blog mazidul macam ni

"itu bukan kerja orang kelantan, kerja orang luar tuyh..."
orang kelantan sume baik macam malaikat...
my little heart says
"Fuck You dammit"

Sape yang nak berhijrah pegi kelantan?
orang kelantan pon lari pegi kedah n perlis la sebab banjir tak sudah

Ade ape kat Kelantan??
Kelantan bukan macam KL for sure...
Kelantan mane ade banyak peluang pekerjaan macam kat KL...
be logical please if u wanna say something that needs simple thinking...

jangan la malas sangat nak guna otak tuyh...

Bukan ke sepatutnya kadar seks bebas n HIV ni lagi tinggi kat bandar2 besar such as JB, KL, or Selangor?

SEBAB???
Kat Bandar2 besar ni lagi senang nak dapat :
-Arak
-Club
-Pelacur, whore, prostitute
-GRO jual badan
-Datuk2 kaye yang sangap belaian manja perempuan
-Datin2 gersang yang perlukan gigolo
-Anak2 ikan yang lapar...
-Pelajar2 UNIVERSITI yang sentiase takde sen dan bole dilanggan bila2 masa
N
BANYAK LAGI FAKTOR PENARIK YANG SEPATUTNYA MEMBOLEHKAN BANDAR2 BESAR MENANG RANKING KAT ATAS...

KENAPA KELANTAN PLAK TIBA@ ON TOP OF THE LIST???
something fishy is going on...
tu la...
dah ade pangkat jawatan pon maen kawen banyak2...

"lu nafsu kuda ke ape mat?"
nyusahkan rakyat je keje...


n aq as Kelantanese berkata lagi...


ko tau ker maksud 'Serambi Mekah' 2 aper...???
mn ko dapat fact yang sex berleluasa kat Kelantan...??? ko gtau sket... maen sedap mulut ko jer hambur... 
 orang Kelantan xlari pegi Kedah n Perlis sebab lari banjir la ngok... orang Kelantan pegi luar sebab nk mantapkan ekonomi keluarga... woi, banjir 2 bukan kekurangan pada Kelantan, 2 ujian Allah bagi untuk uji hambanya... ko nak persoal pasal aturan tuhan nie aper citer...??? klau tuhan nak bagi bala 2 kat mn2 pun boleh... banjir2 pun orang Kelantan idop lagi kat negeri die...ko xnak citer plak yang banjir kilat n lumpur yang melanda Johor n KL...


memang Kelantan bukan cam KL n aq rase dari segi akhlak n agama Kelantan lagi baek sebab aq pernah menetap kat dua2 negeri nie... kelantan xder arak, pelacur, club n so on la benda alah yg ko cakap kat atas 2... kat 7/11 kat klantan pun xder jual arak tau... 


yang bab kawen ramai nie pe citer ko nak ungkit... biar r dah diaorang mampu... islam benarkan n bini die kasi... n pe kaitan ngan rakyat pulak, diaorang yang kawen, rakyat susah pe citer plak... boleh tolong jelaskan dude yg bijak pandai condemn orang...??? die kawen ramai rakyat yang kena HIV ker aper...??? 


kate2 die yang buat aq nak gelak guling2 xcukup tanah...



P/S : Think about what i'm trying to say in a WIDE perspective...
EZ TO SAY,  aku takde semangat kenegerian like what i wrote in my previous post earlier and i hate semangat kenegerian...
Sebab dia same je macam perasaan RACISTS...

kahkahkahkah.... xder semangat kenegerian konon... first thing yg terlintas kat pale otak ko bila aq entry ko nie ialah RACISTS... nampak sangat kot... n klau ko xsuker ngan orang Kelantan just say it bro... ko ingat orang Kelantan heran ker...???

mamat gelabah nie ad cakap yang Kelantanese anti ngan Johorian kat entry nie... actually bukan Kelantanese yang anti ngan Johorian or Johorian xngam ngan orang Kelantan...aq Kelantanese ramai jer kawan ngan orang Johor, Aizat, Syafiqah, Syahira, Munzir, Atikah & ramai ag r... xder masalah pun, ok jer... ko 2 jer yang lebih2 sebab ko orang Johor n ko xsuke orang lantan kan..???bukti die orang Johor kat sini...

nie ker 1 Malaysia...???slogan ko "its all about perspectives" x kena la der... perspective ko nie mencutuskan perbalahan ko tau... ha, nie perspektif aq tuk ko... BACK OFF!!! ko nak marah aq ker...??go ahead... tp xboleh sbb nie kan perspective aq kat blog aq...




Tuesday, November 16, 2010

Layan....

tomorrow is from the world of the unseen... a bridge that we do not cross until it comes... who knows perhaps we might never reach the bridge, or the bridge might collapse before we reach, or we may actually reach it and cross safely...=)


video
 Good Charlotte - We believe....

JANGAN PERGI TESCO...





pada suatu hari yang aman damai, hening dan dingin serta penuh dengan kobosanan, aq ajak ler kawan aq nie g tesco sbb nak beli stok2 makanan yang dah pupus kat bilik aq... tiba-tiba, aq mendengar jawapan yang membuatkan jiwa aq penuh kekecewaan... ianya berbunyi... 


"apela ko nie nak pergi tesko... orang dah boikot tesko 2... milik Yahudi ko tau... yahudi guna duit 2 tuk perang ngan orang Islam... apela ko nie..."


cetttt... perkataan berbau tuduhan tanpa usul periksa @ die mmg nak berdakwah @ xnak temankan aq g Tesco...aq xtau la... tp yang aq tau, sempit nyer paler otak die... die sure2 ker duit yang aq bayar time beli barang kat Tesco 2 diaorang (pemegang saham Tesco) g labur plak tuk perang ngan orang Islam... bapak die punyer member pernah pegang sahamTesco kot... 


OK, camnie lah, aq sebenarnya xsetuju ngan boikot2 nie... tp aq malas nak taip byk2 sebab aq dah jumpa orang yang tolong taipkan... hahaha... pakcik Hamka...


entrynyer burbunyi begini.... aq xambik dari awal sebab xperlu...



Akupun mulai berpikir (sambil membebel..)
Kalaulah baikot yahudi itu berjaya kat Malaysia ni, cuba teka bangsa manakah yang paling ramai akan kena buang kerja kat Malaysia?, lepas tu apa jadi? Negara mana yang akan jatuh ekonomi dulu? Negara kapir atau Negara islam?

Teringat aku kisah Nabi Muhammad SAW dan sahabat yang di pulau oleh orang kapir Mekah di lembah Abu mutalib selama 3 tahun, sehingga ada bayi bayi yang menjadi mayat bayi dalam ribaan ibu-ibu orang islam dek kerana menderita kelaparan..

Tapi selepas kemanangan islam, Nabi SAW tak pernah pulak baikot yahudi ke kepir ke..

Yang peliknya, umat islam hari ni macam pakat pakat baikot dengan sunnah Nabi, dah tak nak berserban berjanggut, tak hensem, baikot dakwah rumah ke rumah, dah tak nak dakwah cara nabi, tapi nak dakwah cara yahudi, dakwah pakai lagu, internet, komik, game, parti dan apa apalah, (blog?..oh!)

Aku pernah di petikaikan kerana jenama H/P aku berjenama kapir, aku kata dalam islam jika korang beli barang dengan orang kapir, duit tu mereka nak beli babi ke, nak beli colok sembahyang ke, nak beli senjata ke, tak kena mengena dengan aku.., tak kan lah aku nak kena semak keuntungan si kapir tu belanja kat mana? Melampau betul…

Orang islam di ajar bersangka baik, tapi korang bersangka buruk pulak, dengan sunnah Nabipun nak baikot apa kes?!!

Dulu bila Nabi Muhammad SAW buat dakwah, sikit punya susah sebab orang kapir asyik nak ajak berperang, perang badar, perang uhud, perang khandak, dan lain-lain, .. sehingalah tiba perjanjian Hudaibiah, genjatan senjata, baru senang Nabi SAW berdakwah.., dan berbondong bondong orang kapir masuk islam dek terkesan dengan akhlak sahabat yang pior ikut sunnah Nabi SAW..

Tapi hari ni, perjanjian “hudaibiah” dah lama berlaku, sejak merdeka tempoh hari, tapi orang kapir tak berbondong bondong masuk islam kerana akhlak orang islam buruk buruk, sibuk nak ajak berperang, nak baikot orang kapir, nak bunuh orang bukan islam, apa kes?!! Murtad lagi ada..huh!!

****
Lepas tu ada jugak yang tanya aku akan apa kes berkenaan cukai LHDN yang kutip dari kilang arak, nombor ekor dan judi berlesen pastu bercampur gaul dengan cukai-cukai yang lain.. orang yang kerja government pun dapat gaji.. gaji haram ke?? Sebab I belajar bab arak dalam buku syariah islamiah form 5.. Rasullulah melaknat 10 golongan yang berkaitan dengan arak.. boleh tak cek hamka jelaskan? camne nie? tak paham.. tolong, please..

Aku kata:
Susah juga sebenarnya nak cerita apabila ianya berkaitan 'boleh ke tak boleh?'(fatwa)...
kerana hanya ulama' yg boleh keluarkan fatwa...
Aku cadangkan perkara ini biarlah di jawab oleh mufti atau ulamak yang kerja government…

Tapi takpe, untuk tidak menghampakan korang, maka bagi aku yang jahil lagi hina dan dina ini berkata dan korang boleh tolak sebab aku bukan ustaz:
Begini:- kalau korang bukak kedai jual nasi lemak, lepas tu datang perompak datang makan kat kedai korang, lepas makan dia bayar, korang nak ambil duit tu tak? Sedangkan korang tahu duit tu duit rompakan, kalau aku .., ambik jer..apa kena mengena nasi lemak aku dengan duit rompakan dia, takkan lah aku nak bagi perompak tu makan free! Huh!

Atau seorang pembunuh upahan suruh aku repair mesin basuh yang rosak kat rumah dia, aku pun pergi repair dia punya mesin basuh, diapun upah aku...takkanlah aku tak boleh ambik,? apa kena mengena duit upah repair mesin basuh ngan dosa dia membunuh?

Atau tauke arak beli sabun untuk basuh cawan kat kedai nenek aku..aku selamba jer jual dan ambil duit..
benda yg mudah jangan buat payah-payah, dan kalau korang dah confirm duit tu datang dari sumber yang haram, korang nampak ngan kepala korang sendiri, korang kenalah ijtihad...elakkan subahat!

Atau kalau ada orang bagitahu benda tuh haram atau kau dapat email forward, ni haram, itu tak leh, kau yakin ke dia punya cakap? dia pernah tinggal solat tak?

Aku angin betul dengan email forward merepek… huh!!!

Aku nak tanya sikit..

KITA KALAU NAK JUAL BARANG/PERKHIDMATAN KENA CHECK KE DUIT PEMBELI AMBIK DARI SUMBER YANG MANA??

KITA KALAU DAH BELI BARANG KENA CHECK KE DUIT TOUKE KEDAI TU BALANJA KAT MANA???

SIAPA AJAR KO?

Malas aku nak layan…Ok, berbalik kepada cerita sebenar, aku nak minum 100 plus tapi takde, air apa aku boleh minum?

Aku terpandang dengan air COCA COLA..

Teringat aku emel forward dalam inbox..

COCA COLA adalah haram kerana maksud sebenar COCA COLA setelah di terbalikkan adalah NO MEKKAH…

Tinggi betul imiginasi pengirim email, suka betul forward berita yang kononnya cool tapi fool..

Memanglah orang kapir tak boleh pijak tanah mekah, tak tau ke??, ok lah diorang tak nak gi mekkah, korang dah berapa banyak duit simpan dalam tabung haji??

Lepas tu hantar pulak cakap COKE ni itu ini begitu begini..

Malas aku nak layan,..

KITA BOLEH DENGAR SEMUA BERITA, TAPI KITA TAK PERLU SEBAR SEMUA BERITA!!!
BAHAN BERITA YANG KITA SEBARKAN MENENTUKAN SIAPA DIRI KITA, SI BADUTKAH? SI BANGANGKAH? ATAU MUNGKIN SI PERASAN BIJAK,,HE HE HE..
Dulu masa surat berantai tiba kat rumah aku, ada ahli keluargaku yang cuak ..

Aku gelak sambil koyakkan kertas tu..

Abang aku yang sedang solat terbatal solat dia kerana ikut gelak bersama aku..
Maafkan aku abang, aku tak tahu kau sedang solat, dah nak asar baru solat zohor ke?

sekian cerita copy n paste aq...






Sunday, November 14, 2010

Insomnia...


time ngah bengang bosan-bosan sambil lepak-lepak depan laptop n sambil dengar p.cik aq memekak maen PS3 tengah malam-malam buta, aq terfikkir nak tulis entry ni pasal insomnia nie...

first of all, insomnia nie bukan sejenis penyakit tapi gejala semasa tidur seperti sukar untuk tidur dan gagal mempertahankan tidur (maknanyer dah tidur pas2 terbun n xleh nak tidur2 lagi)... sebab die ad banyak tapi slalunyer sebab-sebab psykologi la... antara sebab yang biasa :-
  • perubahan emosi
  • perubahan fizikal
  • penggunaan ubat-ubatan
  • pengambilan alkohol @ dadah
  • tabiat tidur
apa kaitan fizikal dengan emosi??? apabila kesukaran untuk tidur berlaku, kita akan rasa letih & xbermaya... kat sini la emosi kita terganggu... dah letih-letih pas2 kena buat banyak kerja plak 2 kan, memamg hangin la... lepas 2 diikuri dengan rasa cemas. gelisah, tekanan dan ketakutan... penggunaan ubat-ubat kadang-kadang boleh mengganggu proses nak tidor nie... 


sesetengah pengidap insomnia first2 die tidur cam biasa, tapi lepas 2 terbangun and lepas 2 dah xboleh nak tidur dah... ada sesetengahnya pulak tidur dalam keadaan yang gelisah dan selalu rasa xcukup tidur... nie semua petanda depression... kadang-kadang polar tidu die terbalik, bangun pada waktu die sepatnya tidur & tidur pada waktu sepatutnyer die bangun... senang citer tidur siang, jaga malam r cam musang 2 (benda nie kadang2 terjadi pada aq)... sebabnyer :-


  • travel dari timur ke barat
  • kerja pada waktu malam
  • penggunaan alkohol berlebihan
  • effect sampingan ubat-ubatan
  • kerosakan pada otak (sebab Alzheimer, stroke, ensefalitis


Perubatan

pengidap insomnia nie xleh nak rawat dengan ubat-ubatan sebab nyer, ia berpunca dari psykologi... terapi yang sesuai ialah terapi kognitif... dalam terapi nie pengdap akan diajar diajar cara untuk betulakn cara tidur... 

ramai pengidap yang slalu bergantung pada ubat tidur dan dadah penenang yang lain untuk membolehkan diaorang tidur dengan nyenyak dan beristerehat... tapi semua 2 xberguna sebab korang akan bergantung sepenuhnya pada ubat 2 untuk seumur hidup... benda alah nie lagi la memarahkan lagi insomnia korang... kepala otak korang akan setkan yang korang xkan boleh tidur tanpa ubat 2... klau xder ubat, mati xtidur la korang...

Tidur & Mati

Sebuah survey dari 1.1 juta penduduk di Amerika yang dilakukan oleh American Cancer Society menemukan bahwa mereka yang dilaporkan tidur sekitar 7 jam setiap malam memiliki tingkat kematian terendah, sedangkan orang-orang yang tidur kurang dari 6 jam atau lebih dari 8jam lebih tinggi tingkat kematiannya. Tidur selama 8.5 jam atau lebih setiap malam dapat meningkatkan angka kematian sebanyak 15%. Insomnia kronik - tidur kurang dari 3.5 jam (wanita) dan 4.5 jam (laki-laki) juga dapat menyebabkan kenaikan sebanyak 15% tingkat kematian. Setelah mengawal tempoh tidur dan insomnia, penggunaan pil tidur juga berkaitan dengan peningkatan angka kematian... 

xtidur leh mati woooo...so jom tidur...ZZZzzzZzzzzzZZ 



kucing lagi penting....





nie aq nak citer satu citer yang menyayat hati berlaku kat aq... seperti biase time ujung minggu aku akan balik umah p.cik aq yang bujang terlajak untuk jimatkan cost makan aq...huahuahua... (punyer la mithali punyer anak sedara)... so macam biase la die akan call tanyer aq nak balik ker x n klau aq nak balik die akan jemput aq kat kolej... ( baek kan die)... tapi 2 bukan citernyer... citernyer bermula setelah aq sampai dirumah...

bila aq balik jer dan menuju ker bilik aq... tiba-tiba... meowwwwww...meowwwwwww...meowwww...
bunyi yang aq xbraper nak suker... bila aq bukak jer pintu bilik, mak aiiiii banyak giler anak kuching kat bilik aq... p.cik aq nie pun agak-agak r nak wat surprise pun... tau la anak kucing 2 comel-comel cam aq (tp asenyer aq lagi comel), tapi lagi baek die letak laptop Dell Pressario 10 pun jadilah... xpun seketul jongkong mas beberapa karat ker... nie pe kes anak-nak kucing 6 ekor bersama mak die skali... 

owh damn, keamanan aq telah diragut pergi... lepas 2 aq dengan lantag menjerit panggil p.cik aq... "supprise aper nie ayh ju..????"...n die ngan slambernyer menjawab, "a'aa la luper nak g tau, time ayh ju g outstation minggu lepas ad kucing masuk rumah kot... pastu beranak kat bilik 2 sbb x tutup pintu kot"... patutla dah besar panjang anak-anak p.cik aq kucing nie...

aq pun suruh r die buang letak kat tempat laen kucing 2... pas2 die kate "klau letak kat luar nnti bapak kucing makan anak die, kesian anak-anak ayh ju kucing 2 nnti...biar la die kat c2"...mak aii baiknyer p.cik aq nie... susah nak jumpa lelakki yang penyayang tahap 7 lapis kek lapis nie...(erm, xder kena mengena ngan kek lapis serawak ek)... 




dengan berat hatinyer aq terpaksalah membatalkan niat aq untuk landing2 atas katil dalam bilik sambil menekan2 laptop aq... huhuhu sedihnyer... terpaksalah aq lepak kat ruang tamu... bila jam dah barganjak ke pukul 4 pagi, mata aq dah menjeri-jerit mintak ditutup... aduh, masalah nie... mana aq nak tido nie... xkan  nak ditemani anak-anak p.cik kucing 2... 

aq pun dengan berat hati melangkah masuk ke bilik... korang mesti pikir aq nak tido atas katil dengan amannya bersama kucing-kucing 2 kan... xder maknanyer, aq masuk bilik angkut comforter n bantal aq pegi tido luar... aq dapat bayangkan yang kucing 2 ngah tersengih bangga dah ngumpat sal aq sebab aq dah mengalah ngan diaorang... kuang ajor nyer kucing...!!!!!

Today is the only day that we have....


"when u woke up in the morning, do not expect to see the evening"... quot nie aq jumpa time aq ngah belek2 buku sambil menghilangkan bosan yang terlampau tahap x ingat... qout nie banyak bagi motivasi kat aq sebenarnya... harap-harap kat korang juga yer... klau aq yang xbermotivasi tahap dewa nie bleh termotivasi, apatah lagi korang yang penuh dengan motivasi dan dedikasi kan...???

cuba korang bayangkan yang korang cuma dibenartkan hidup satu hari jer lagi kat atas muka buni Allah nie...
aper korang akan buat...??? mesti terlalu banyak yang korang rase nak buat n dah conferm-conferm xsempat nak buat sebab korang bukannya ada jurus yang bleh stopkan waktu, yer dak...??? tp mesti korang akan bertungkus lumus dan wat jugak walau cam mn pun....2 kalau korang tau la yang korang  dah xder masa... tapi yang menjadi masalah sekarang korang kita xtahu...

moral of d story nyer... kenapa perlu tunggu esok klau benda 2 boleh dibuat hari nie...??? sebab belum tentu lagi korang ada untuk esok... memangla tomorrow never die, tapi kita yang akan mati ntah bila... klau xmati pun, kita xtahu aper yang akan berlaku esok... 

live as though is all that u have... yesterday has passed with its good and bad, while tomorrow have not yet arrive... dengan berpegang pada quot nie, xkan obsess sangat dengan masa silam aq dan terlalu mengharapkan yang terbaik pada future aq... hidup sekadar untuk hari nie dah cukup syukur dah sebab still ada masa nak rasa nikmat dunia yang dah dah confirm bukan kita punyer... 

   


1st IMPRESSION

nie adalah first post aq.... punyer la berdenyut kpala otak aq pikir nak post aper kat cnie, tp still xjumpa gak something interesting nak tulis.... so nasib la saper yang bace first entry nie n lepas nie dah tobat xnak bace blog aq dah...hahaha....
walaupun sesetengah orang kate blog untuk ditulis dan buka dibace, aq xpeduli.... aq nak gak sruh orang bace blog aq walaupun ntah paper la yang aq mencarut kat cnie... klau nak tulis jer & xnak bg orang bace, ada baik dan faedahnyer klau tulis jer diari kat dalam buku 555, xpon taip kat 'words'(Microsoft words) n save kat laptop korang jer....btul x...??? ahhh, kira btulla 2...

serba sedikit tentang aq...  


aq nie jenis yang xkisah aper pandangan orang kat aq... klau positif, baguslah.... n klau negatif pun, 2 hak korang  nak menilai aq cam mana.... kita xboleh paksa semua orang suka kita dan kita pun xsuka semua orang kan...??? xkan korang suka semua orang kat sekeliling korang kot... mesti ada punyer la yang korang benci, klau xbenci pun menyampah giler ngan dia... mengaku jer la, aq xkan gtau die punyer r (macam aq kenal jer saper)....hahaha...

aq nie jenis yang boleh terima teguran (bukan nak perasan, tp memang cam 2).... klau bagus tuk aq aper salahnyer kan.... tp klau aq rase xpenting atau xperlu pun aq ikut, aq ignorekan ajer la.... so, klau korang nak tegur aq, nak ngutuk pun boleh, silakanlah sebab bercakap xkena bayar.... eh jap..jap..klau korang pkai broadband @ steamix (senang citer xpakai wifi free kat kedai mamak @ kat kolej @ kat mana2 jer yang free) mesti korang kena bayar klau nak ngutuk aq on9 kan.... tp, sape sruh korang xpakai yang free nak kutuk aq (macam la orang bukak internet nak kutuk aq jer kan, ntah2 blog aq xder pengunjung pun).... sory macam terperasan la pulak.... tapi kalau korang nak puji pun boleh jugak... eh bukan boleh jugak, boleh sangat-sangat dan sangat-sangat dialu-alukan.... tp biarlah jujur dan ikhlas dari hati yang tulus suci lagi bersih....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...