Pages

Thursday, December 23, 2010

Bila cuti datang...

Untuk hari pertama dan kedua cuti mamang heaven. Lagi-lagi sebelum 2 korang dok buat kerja macam buruh kasar selama beberapa hari 4 the first time. Tapi start hari ketiga, believe me orang-orang yang konon nak bercuti sakan akan start merungut. N lepas 2 macam-macam prangai pelik yang terkeluar dari tabiat biasa. Senang cakap buang tebiat.

cute tul minah nie

Complain tentang kebosanan tahap petala luar alam

Time tengah study, macam aq c student nie, punya lah menghitung hari bila cuti sem nak start. Punyalah semangat nak habiskan final exam sebab nak cuti sakan la kononnya. Punyalah excited petala ke lapan. Benda pertama yang kornag buat  bila first day cuti adalah tukar status kat facebook, twitter, blog n macam2 social web yang laen. (kepada sesape yang bengap, silalah google bagi mendapatkan jawapan apekejadahnyer benda alah diatas). Hari pertama, status bukan maen gempak bajet nak bagi orang yang xcuti jeles, “holiday = heaven”. Tapi serius aq xjeles sebab aq tau next 2 day status 2 dah x valid lagi. Masuk hari ketiga, status bertukar lagi, xder benda laen dah yang tertera melainkan benda-benda alah yang berkaitan dengan keBOSANan. sampai naek boring aq nak baca status update 2. N carutan kat blog pun xder benda laen selain xtiviti seharian yang berkait kamcing dengan BOSAN. Sampai yang baca pun boleh dapat penyakit sama lagi serupa. Kan aq dah kate. Ape dah jadi ngan heaven..?  Turns to hell..?? Muahahaha

Bersekedudukan dengan laptop n handphone

Bagi menhilangkan rasa bosan yang keterlaluan, korang pun kerjakan laptop n handphone korang. Mesej xkira masa. Yang jadi mangsa balak-balak n awek-awek korang xpon member-member yang mengalami syndrome yang sama. Hantu-hantu facebook n twitter akan muncul. Komen-komen kat pic n status akan naik rangking tetiba. Laptop akan on 24/7. N kalau laptop 2 boleh bercakapp maunyer die maki hamun korang sebab xder rest langsung. Movie xyah citer la, yang 4 tahun lepas pun korang tengok balik kan..?


Part time jadi burung hantu

Pagi dah xder dalam kamus hidup korang dah kan time nie. no more istilah breakfast. Sebabnya time bangun tido adalah bersamaan dengan time matahari dah nak say bubbye. Nie adalah sindrom biasa time cuti. N bila dah siang membuta jer keje, malam pulak ape lagi, lepak smpai pagi r. erm malas aq nak citer lebih-lebih, semua orang dah faham.  

Buli, buli & buli lagi

Buli akan jadi benda paling best kalau kita adalah si pembuli. Haaaa part nie aq suka. Time nie jugaklah abang n kakak adalah musuh paling ketat kepada adik-adik beliau. Jangan sampai ada yang lari rumah n kena halau xpasal-pasal sudah. Bagi adik-adik aq, berita paling buruk bagi diaorang sampai boleh terbawa-bawa kepada mimpi ngeri adalah cuti sem kakak diaorang. Dan kakak 2 adalah aq. Hahaha. Time nie rumah yang bersepah akan jd kemas, baju belambak xbsuh akan berlipat kemas, pinggan mangkuk xder yang tersadai kat singki. Sebabnya karahan tenaga bermula. Tapi xker banda 2 bagus, kemas n berseri jer umah aq rasa. Selesa ag. yang xder adik n jadi adik 2 memang nasib korang la. Time nie la aq rasa bahagia giler jadi anak sulung. Jangan melawan, aq kan kakak.


Habiskan sen yang ada

Memandangkan time cuti nie bulan Disember, so banyaklah sale2 yang berlangsung. End year sale lah, Christmas sale la, sale cuti sekolah la n macam2 sale la yang aq dengar dari mak aq. Peluang yang sememangnya bagus untuk yang gila shopping habiskan duit. Maklumlah korangkan kaya. Stakat shopping nak hilangkan boring 2 ape la sangat. Time syok-syok shopping tu tetiba ternampak couple dok berpegang-pegang tangan, raba sana-sini. So korang yang single nie sedarla satu perkara, korang xder a special someone. So bolehlah korang create aktiviti baru, finding the special someone. Best of luck aq ucapkan. 


8 comments:

sarah said...

hahahaha...ada tak berita sape2 bunuh diri sebab bosan? kalau takda keadaan cuti sem masih terkawal lagi.

ak byk habiskan kt laptop
jgn xpercaya aku layan movie 1972.wakakakaka

therealme... said...

kan betul aq cakap...haha

misSbLurRy said...

dat y ak x suka cuti lama2 without do anything
doh..loser tol aku rasa

therealme... said...

aq pun dah terloser nie... br 2 minggu cuti... laptop aq r jadi mangsa...hahaha

atiEnabErn said...

comellaa pompuantuh! =)

fyda razak said...

giler tak suke cuti. ahha^^ kdg2 tu rasa bosan ade jugak

hazirah kasimon said...

setuju3..cuti sehari duwe memang bes~masok hari ketige..*boring :)

Eric said...

so true!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...