Pages

Monday, December 13, 2010

Citer Aiman lagi....

lovely evening with good weather.... pun begitu, aq still xberganjak dari dunia kebosanan tahap petala luar alam aq.... tapi bagus jugak, time bosan2 xtau nak buat aper nie otak aq still berjalan nak update blog.... main reason aq tulis entry nie sebab aq nak sambung kisah Aiman yang tergendala kat " kenapa daddy Aiman ajak die berkebun sedangkan daddy die terlebih mampu nak upah tukang kebun...??" n kawan aq Sara jawab, "sebab daddy Aiman nak die jadi tukang kebun bila die besar nanti..." memang relevan jawapan ko.... kalau bukan aq yang tulis entry nie, sure la aq pun jawab benda yang sama.... tapi tujuan daddy die yang sebenar jauh menyimpang dari apa yang aq dan Sara fikirkan....


Disebabkan daddy Aiman nie tersangat la kaya, die berharap Aiman dapat, mewarisi Company die yang besar gedabak 2.... TAPI!!!
  1. Daddy Aiman nak die jadi orang atasan yang faham dengan kesusahan orang bawahan die.... jangan maen nak mengarah jer reti.... Daddy die nak Aiman jadi seorang yang appreciate the help of others n knew the suffering of others to get things done.... jangan nak jadi "Aiman tak kisah, janji duit masuk"....
  2. Dengan perangai Aiman yang bakal die generate nie, orang bawahan Aiman akan respect Aiman n kerja dengan baik dalam satu team....
  3. "work with me, don't work for me"(macam kempen pilihanraya pun ad).... kan ker bagus ad employer macam nie.... xder la pekerja bengang kena marah & kena push buat kerja....
  4. n kalau dah pekerja dah suka kerja ngan Aiman, kerja bermutu n duit pun makin banyak le boleh dicop... 
  5. And yang paling penting daddy Aiman nak die merasa perit getir hidup.... jangan nak senang jer, duit bapak bagi, kerja bapak yang cari, & time kerja goyang kaki.... xker useless idup macam 2...???
kepada ibu-bapa yang memang dah kaya raya kerja cop duit, tolonglah jangan nak manjakan sangat anak korang.... jangan sampai nak ikat tali kasut sendiri pun xreti.... korang boleh biarkan anak korang ngadap tv plasma yang nipis macam biskut, pakai baju branded, makan sedap2 ala western jer tiap-tiap hari, tapi bagi la anak-anak korang experience basuh pinggan sendiri time makan, basuh kereta @ potong rumput sama-sama ngan family misalnya.... nie bukalah sebab  korang xder duit nak upah orang gaji, but it is because u want to love them in a right way.... xkiralah betapa kaya mak bapak, satu hari nanti diaorang akan tua n mati jugak.... harta akan habis jugak kalau dok berjoli jer.... the most important thing is the kid learn how to appreciate the effort & experience the difficulty also learn the ability to work with others to get thing done....   

4 comments:

sarah said...

Oh ni ker alasan bapak Aiman. Aku setuju 100%.
and aku juga nak berkata bahawa aku benci dengan anak orang kaya yg spoiled.
macam nak lempang laju-laju.

therealme... said...

aq tulis entry nie pun sebab aq ad kawan ngan anak orang kaya yg spoil giler tp still baek sebab die habiskan duit mak bapak die ubtuk member yg pelukan pertolongan.... spoil die xyah citer la, banyak giler...

sarah said...

roomate aku salah satu.dan satu-satunya yang aku jumpe ank org kaya yang tak spoiled sgt.

agak-agak nama hero next cerita ko ape yek
jangan la guna nama aiman lagi
aku asik igt AIMAN TAK KISAH~
hahaha

therealme... said...

ok aq try my best cr name yp up sket...steventony sebagai contoh...hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...