Pages

Sunday, November 14, 2010

Insomnia...


time ngah bengang bosan-bosan sambil lepak-lepak depan laptop n sambil dengar p.cik aq memekak maen PS3 tengah malam-malam buta, aq terfikkir nak tulis entry ni pasal insomnia nie...

first of all, insomnia nie bukan sejenis penyakit tapi gejala semasa tidur seperti sukar untuk tidur dan gagal mempertahankan tidur (maknanyer dah tidur pas2 terbun n xleh nak tidur2 lagi)... sebab die ad banyak tapi slalunyer sebab-sebab psykologi la... antara sebab yang biasa :-
  • perubahan emosi
  • perubahan fizikal
  • penggunaan ubat-ubatan
  • pengambilan alkohol @ dadah
  • tabiat tidur
apa kaitan fizikal dengan emosi??? apabila kesukaran untuk tidur berlaku, kita akan rasa letih & xbermaya... kat sini la emosi kita terganggu... dah letih-letih pas2 kena buat banyak kerja plak 2 kan, memamg hangin la... lepas 2 diikuri dengan rasa cemas. gelisah, tekanan dan ketakutan... penggunaan ubat-ubat kadang-kadang boleh mengganggu proses nak tidor nie... 


sesetengah pengidap insomnia first2 die tidur cam biasa, tapi lepas 2 terbangun and lepas 2 dah xboleh nak tidur dah... ada sesetengahnya pulak tidur dalam keadaan yang gelisah dan selalu rasa xcukup tidur... nie semua petanda depression... kadang-kadang polar tidu die terbalik, bangun pada waktu die sepatnya tidur & tidur pada waktu sepatutnyer die bangun... senang citer tidur siang, jaga malam r cam musang 2 (benda nie kadang2 terjadi pada aq)... sebabnyer :-


  • travel dari timur ke barat
  • kerja pada waktu malam
  • penggunaan alkohol berlebihan
  • effect sampingan ubat-ubatan
  • kerosakan pada otak (sebab Alzheimer, stroke, ensefalitis


Perubatan

pengidap insomnia nie xleh nak rawat dengan ubat-ubatan sebab nyer, ia berpunca dari psykologi... terapi yang sesuai ialah terapi kognitif... dalam terapi nie pengdap akan diajar diajar cara untuk betulakn cara tidur... 

ramai pengidap yang slalu bergantung pada ubat tidur dan dadah penenang yang lain untuk membolehkan diaorang tidur dengan nyenyak dan beristerehat... tapi semua 2 xberguna sebab korang akan bergantung sepenuhnya pada ubat 2 untuk seumur hidup... benda alah nie lagi la memarahkan lagi insomnia korang... kepala otak korang akan setkan yang korang xkan boleh tidur tanpa ubat 2... klau xder ubat, mati xtidur la korang...

Tidur & Mati

Sebuah survey dari 1.1 juta penduduk di Amerika yang dilakukan oleh American Cancer Society menemukan bahwa mereka yang dilaporkan tidur sekitar 7 jam setiap malam memiliki tingkat kematian terendah, sedangkan orang-orang yang tidur kurang dari 6 jam atau lebih dari 8jam lebih tinggi tingkat kematiannya. Tidur selama 8.5 jam atau lebih setiap malam dapat meningkatkan angka kematian sebanyak 15%. Insomnia kronik - tidur kurang dari 3.5 jam (wanita) dan 4.5 jam (laki-laki) juga dapat menyebabkan kenaikan sebanyak 15% tingkat kematian. Setelah mengawal tempoh tidur dan insomnia, penggunaan pil tidur juga berkaitan dengan peningkatan angka kematian... 

xtidur leh mati woooo...so jom tidur...ZZZzzzZzzzzzZZ 



1 comment:

therealme... said...

xtidur leh mati woooo...so jom tidur...ZZZzzzZzzzzzZZ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...