Pages

Friday, February 25, 2011

Judging or Understanding..???


Setelah otak aq gagal untuk terus fikir pendahuluan karangan hari nie, maka aq ambil keputusan untuk berputus asa dan proceed pada isi pentingnya. Tapi satu lagi masalah timbul bila aq rasa isinya xbrape nak penting. Disebabkan kelembapan otak aq yang bertambah-tambah melampau aq terpaksa menipu yang isi kat bawah nie sangatlah penting untuk dipost disini. So, silalah baca.


At the first place, I’m failed in judging people at first impression. Bagus juga sebab aq akan sentiasa fikir positif tentang setiap manusia yang aq jumpa. Dulu time aq sekolah, aq cukup xsuka dengan lelaki yang lepak atas motor kat tepi jalan. Nampak sangatlah haprak n xder masa depan. Tau nak merempit jer, menyusahkan mak bapak dan sama sekali xleh nak wat laki. Tapi dalam masa yang sama, aq sangatlah curios dengan kehidupan diaorang. Kenapa diaorang lepak kat situ, ape diaorang buat, dah xder keje lain ker, n macam2 lagi la. Agak-agak diaorang nie baik x, study lagi ker or jadi kutu rayau 2 part time job diaorang, mungkin juga full time. Argh mencanak-canak persoalan muncul dalam kepala otak aq nie.

Pot diaorang adalah kat sebelah kedai burger yang 2,3 langkah dinasour dari rumah aq. nak kate melariskan kedai burger 2, xmaju-maju pun kedai 2 aq tengok. Lagi pun xker boleh mengundang kepada muntah bertubi-tubi kalau hari-hari makan burger je. Aq nak pegi beli pun dah naik segan dah. Aq nie pemalu tau. (kelip-kelip mata, tangan tongkat dagu sambil mulut lagak muncuk itik. Gaya minta dipijak).


Tapi ada satu peristiwa yang buatkan aq rasa bersalah kerana pikir yang bukan-bukan pasal diaorang. Ceritanya bermula apabila anak jiran aq, Ainul yang time 2 baru umur 4,5 tahun tergedik-gedik lari sana-sini & tersasar lariannya ke tengah jalan then ada satu kereta datang dengan xbrape nak laju ketepek langgar bontot si Ainul lalu die pun tergolek lah atas jalan ber-tar. Dengan pantasnya abang-abang yang lepak kat kedai burger 2 berlari-lari dapatkan si Ainul then angkat die masuk keta yang dah langgar Ainul tadi. Bawak pegi hospital la kot. Then salah sorang dari mereka datang menuju semakin dekat dan dekat ke arah aq yang kebetulan baru keluar rumah nak pergi tuisyen. “dik, tau x kat mana rumah budak 2”. Aq pun jawablah, “tau, jom sy tunjukkan”. Ek eleh, padahal kalau aq g tau pun mamat 2 bleh cari sendiri, bukannya susah, selang 2 rumah dari rumah aq jer pun. Saje nak rapat lebih ngan mamat nie. Ada can la aq nak interview die nanti.

So, bila dah sampai rumah Ainul, aq dan mamat nie bergabung tenagalah menjelaskan ape yang berlaku kat Makcik Rosmah, mak Ainul. Makcik Rosmah sruh aq temankan die pegi hospital skali sbb suami die xder. Memandangkan Makcik Rosmah xreti bawak keta, mamat nie kena la jadi driver xbergaji. Sambil tunggu Makcik Rosmah bersiap, aq berkenalan lah dengan mamat nie. Name die Hasrol. Study lagi, tp die xcakap plak die study kat mana. Borak punyer borak, makcik Rosmah potong stim plak.

Sampai jer kat hospital, member2 Hasrol tunjuk la kat mana Ainul. Xdela la truk sgt, luka skit jer. Sementara menunggu Makcik Rosmah uruskan Ainul, aq lepakla ngan diaorang kat luar bilik kecemasan. Aq nie easy going, so xder la segan sgt, diaorang pun ok. Diaorang nie student U semua. Alif & Husni student UITM. Mukmin student USM & c Hasrol study kat Jepun. Diaorang lepak kat c2 sebab kedai burger 2 member diaorang yang punyer. Lepak2, borak2 habiskan masa cuti sbb time lain ssh nak jumpa.


So lepas aq dah kenal diaorang nie aq jumpa something dalam hidup, first impression of judgment is bullshit. Diaorang baik, xjahat. Diaorang ada masa depan yang cerah, diaorang sangat lah merendah diri, xblagak. Diaorang bukan kutu rayau biasa tapi upgrade n educated of kutu rayau. Hahaha

Setelah seronok gelak ngan diaorang stengah mati, dengan xrasminya aq dah jadi sebahagian dari member diaorang. Tapi, keesokan harinya aq rela dalam terpaksa menala bontot untuk disebat oleh cikgu Asiah sebab ponteng kelas tuisyen biologi kat sekolah.

1 comment:

Dinda Iva said...

biasanya orang dulu2 kata..kalau asyik benda baik je pasti akan menyusul benda kurang baik..sebab dah separuh mati gelak sakan...esoknya kenalah sebat rotan di bontot..huwaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...