Pages

Wednesday, March 30, 2011

The art of gamble...


Ogos 2011 umur aq menetap atas bumi tuhan nie genap lah 21 tahun. Kalau aq mati sebelum tarikh keramat first time mak aq beranak nie, maknanya Malaysia akan kehilangan 1 manusia yang akan ditarbiah untuk daftar mengundi. Tapi jangan risau sangat, kalau aq masih hidup pun aq xberminat nak dengar such a suck politics’ campaign and xberminat langsung nak daftar pemilih. Ok, abaikan part politik dan mengundi bagai 2. Ambik part umur aq jer.  


Pada satu masa, dalam proses mencari identity aq cuma ghairah menujah hati mengikut nafsu sehingga aq terlupa yang aq masih perlu menggunakan akal. Aq rasa aq cukup matang untuk pilih jalan mana yang perlu aq tuju. Tapi aq xsedar yang aq xtahu pun dimana destinasinya. Orang disekeliling aq asyik dok bising yang aq xder perancangan hidup dan masa depan. Until they find my life is useless. They think I will regret about gambling with life all the time. I just go through the flow without think what will happen next. Doing something nuts to have some fun and never think about the effect.

But, when I think what they said over and over again, I just make excuses to hate my life more. I should realize those stupid things I’ve done gave me a chance to know what world looks like. Ya, aq xmenyesal xgunakan akal sebelum nie. Tapi aq bersyukur  sekarang aq lebih kerap menggunakannya. Aq xmenyesal pernah buat benda bodoh dulu. Tapi aq bersyukur sekarang aq xsebodoh 2 lagi. Aq xmenyesal pernah pilih jalan yang salah dulu. Tapi aq bersyukur sekarang aq dah tahu mana jalan yang betulnya. Aq xmenyesal dulu xpernah fikir tentang destinasi. Tapi aq bersyukur aq sampai pada destinasi yang aq xpernah terfikir tentangnya. After all, it’s my life. I’m the one who should decide what it turns on to! Typically sensible?

Eh korang paham ker apa yang aq nak cakap nie?


Kalau ko berada pada hujung satu terowong. Apa yang ada pada hujung sabelah lagi ko xpernah tahu. Sekarang ko nak masuk dan pastikan apa yang ada pada hujungnya atau ko terus meneka seumur hidup apa sebenarnya yang ada kat situ? Kalau ko masuk, mungkin dalam perjalanan ko akan lalu satu taman yang cantik giler, penuh dengan rama-rama and banyak makanan yang best. Tapi dihujungnya ko akan jadi santapan dinner naga ganas lagi kejam yang kelaparan. Perlu ke menyesal? Tak!! Sekurang-kurangnya ko pernah nikmati ciptaan tuhan yang cukup indah. Atau mungkin juga dalam perjalanan, ko perlu bertempur dengan singa betina yang lapar stengah tahun xmakan. Tapi dihujungnya ko dapat jongkong emas satu guni. Sape tahu? Kita xkan pernah tahu tentang takdir sebelum ia sampai.

Aq seronok gamble dengan hidup aq dalam sesetengah perkara. Bagi aq, life is about to take a risk. Kalau ko xcuba, mana ko tahu berjaya atau gagal. Lebih baik ko jumpa dengan kegagalan daripada asyik tertanya-tanya apa keputusannya. Menyesal seumur hidup tahu!! Orang yang gagal bukan lah orang yang pernah gagal tapi orang yang takut gagal. Faham itu?

Win or lose are not really matter, but how much effort you put in is priceless.
U have to take the good with the bad, smile when u’re sad, love what u’ve got and remember what u had. Always forgive but never forget, learn from ur mistake but never regret, people change, things go wrong, just remember, life goes on. (jellymuffin.com)

2 comments:

Encik Psychopath said...

da jumpa dengan identiti ?

bagaimana identiti itu ?

masih mencari ?

atau sudah selesa ?

dalam hidup jgn terlalu puas.

teruskan memperjudikan kehidupan.

peace !

therealme... said...

ya selagi ada hidup, selagi itu aq akan berjudi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...