Pages

Wednesday, March 30, 2011

The art of gamble...


Ogos 2011 umur aq menetap atas bumi tuhan nie genap lah 21 tahun. Kalau aq mati sebelum tarikh keramat first time mak aq beranak nie, maknanya Malaysia akan kehilangan 1 manusia yang akan ditarbiah untuk daftar mengundi. Tapi jangan risau sangat, kalau aq masih hidup pun aq xberminat nak dengar such a suck politics’ campaign and xberminat langsung nak daftar pemilih. Ok, abaikan part politik dan mengundi bagai 2. Ambik part umur aq jer.  


Pada satu masa, dalam proses mencari identity aq cuma ghairah menujah hati mengikut nafsu sehingga aq terlupa yang aq masih perlu menggunakan akal. Aq rasa aq cukup matang untuk pilih jalan mana yang perlu aq tuju. Tapi aq xsedar yang aq xtahu pun dimana destinasinya. Orang disekeliling aq asyik dok bising yang aq xder perancangan hidup dan masa depan. Until they find my life is useless. They think I will regret about gambling with life all the time. I just go through the flow without think what will happen next. Doing something nuts to have some fun and never think about the effect.

But, when I think what they said over and over again, I just make excuses to hate my life more. I should realize those stupid things I’ve done gave me a chance to know what world looks like. Ya, aq xmenyesal xgunakan akal sebelum nie. Tapi aq bersyukur  sekarang aq lebih kerap menggunakannya. Aq xmenyesal pernah buat benda bodoh dulu. Tapi aq bersyukur sekarang aq xsebodoh 2 lagi. Aq xmenyesal pernah pilih jalan yang salah dulu. Tapi aq bersyukur sekarang aq dah tahu mana jalan yang betulnya. Aq xmenyesal dulu xpernah fikir tentang destinasi. Tapi aq bersyukur aq sampai pada destinasi yang aq xpernah terfikir tentangnya. After all, it’s my life. I’m the one who should decide what it turns on to! Typically sensible?

Eh korang paham ker apa yang aq nak cakap nie?


Kalau ko berada pada hujung satu terowong. Apa yang ada pada hujung sabelah lagi ko xpernah tahu. Sekarang ko nak masuk dan pastikan apa yang ada pada hujungnya atau ko terus meneka seumur hidup apa sebenarnya yang ada kat situ? Kalau ko masuk, mungkin dalam perjalanan ko akan lalu satu taman yang cantik giler, penuh dengan rama-rama and banyak makanan yang best. Tapi dihujungnya ko akan jadi santapan dinner naga ganas lagi kejam yang kelaparan. Perlu ke menyesal? Tak!! Sekurang-kurangnya ko pernah nikmati ciptaan tuhan yang cukup indah. Atau mungkin juga dalam perjalanan, ko perlu bertempur dengan singa betina yang lapar stengah tahun xmakan. Tapi dihujungnya ko dapat jongkong emas satu guni. Sape tahu? Kita xkan pernah tahu tentang takdir sebelum ia sampai.

Aq seronok gamble dengan hidup aq dalam sesetengah perkara. Bagi aq, life is about to take a risk. Kalau ko xcuba, mana ko tahu berjaya atau gagal. Lebih baik ko jumpa dengan kegagalan daripada asyik tertanya-tanya apa keputusannya. Menyesal seumur hidup tahu!! Orang yang gagal bukan lah orang yang pernah gagal tapi orang yang takut gagal. Faham itu?

Win or lose are not really matter, but how much effort you put in is priceless.
U have to take the good with the bad, smile when u’re sad, love what u’ve got and remember what u had. Always forgive but never forget, learn from ur mistake but never regret, people change, things go wrong, just remember, life goes on. (jellymuffin.com)

Monday, March 28, 2011

naratif versi aku


Di suatu petang yang damai penuh nikmat dengan angin ala-ala siput semput. Time cuaca sebagus ini, sebagai seorang atlit yang sangat perasan komited Johana sepatutnya tengah meningkatkan fitness dengan jadual training yang telah ditetapkan. Dengan malasnya  dia pergi tinjau schedule training untuk ari nie. Slow jog 3KM & circuits training 6 stations. Ah xder la berat sangat sebab masa game jauh lagi. Tapi xtahu la kenapa tiba-tiba personality atlit Johana hilang. Yang ada hanyalah personality seorang student yang penat baru balik kelas n mengantuk mencanak-canak. So, sebagai seorang student n remaja Johana sepatutnya tido time nie kan? Dia melangkah penuh semangat ke katil. 

Dang!! Dang!! Dang!! Bunyi pintu bilik diketuk. Argh nie yang personality manusia hijau Johana nak menjelma nie. Tapi personality manusia beriman dan berbudi bahasa serta prihatin, menyelamatkan nyawa yang ad disebalik pintu. Johana bukak la jugak pintu untuk member dia yang datang nak mengeratkan silaturrahim nie. Ape tujuan dia rajin sangat menapak ke bilik Johana pepetang nie?

Ain : Jo ko ada soklan test calculus sem lepas punya?

Johana : ad rasanya, ko try tengok dalam buku 2.

Ain : owh nie, aq pinjam dulu ek. Mlm nanti aq bagi.

Johana : (angguk2 sambil merebahkan badan on d way nak jana taik mata)

Ain : eh Jo, ko nak tau x, aq xsuka betul la dengan Ery 2. Dia 2 suka bersepah la. Xreti nak kemas bilik. Baju kotor berselerak, pastu perap berminggu-minggu. Dobi bukannya jauh pun, selang 2 bilik jer dari bilik. Tapi masyaallah pemalas. Aq bila masuk bilik semak dowh. Nasib la aq dapat roommate macam die. Time dia gaduh ngan balak die plak…….. bla…. Bla…. Pastukan dia asyik ngadu pasal balak dia……bla….bla….

Setelah 5,6 lori mengumpat, ciap dengan maki hamun sebagai penambah perisa. Ayat penutup paling tipical atas muka bumi “eh ko jangan bagitau die plak, aq xnak la gaduh nanti. Aq gtau ko nie sebab aq percaya kat ko.”

Johana : (dalam hati) Huh!! Ingat aq bangga sangat ko percayakan aq? Pegi mampus! ape la agaknya dia cakap pasal aq dengan orang laen

Memandangkan personality wartawan hiburan xpernah wujud, Johana xberminat langsung dengan luahan dari hati yang konon murni ain 2. Lantak ko la, peduli aper aq.

Ain: eh apahal dengan Azri 2 ek, dia…… bla….bla….

Nampaknya minah nie tengah menyeru personality “mulut xpernah ada polisi insyuran kecelakaan” Johana.

Johana : eh, banyak nya citer ko. Percaya benar ko ngan aq nie. Tapi aq percaya kat Ery & Azri. Nnti aq citer la kat dia yang ko percayakan aq. Apa kate ko g buat soklan calculus 2. Nanti bleh bagi orang laen tiru. Mesti diaorang cakap ko pandai n baek hati. 

Monday, March 21, 2011

Terdesak nak update


Selain berjaya meningkatkan kadar bil elektrik secara drastic dan mendadak serta meningkatkan kadar kekerapan pembelian beras mencanak-canak dalam masa sebulan, aq juga berjaya meningkatkan komuniti tikus dan lipas dalam bilik aq sendiri. Malaun pemalas-nak-kemas-bilik macam aq nie memang sesuai hidup dengan pet yang sebegitu rupa. Memandangkan lagi sikit taraf bilik aq nak naik pangkat ke kandang tenuk, aq xperlu berusaha giat sangat. Xlama lagi adalah pet baru nak singgah dan terus bermastautin kat sini. Jangan ko xtahu, kat sini memang rumah kebajikan binatang yang xcukup kasih sayang. Kalau WWF nak joint venture, aq xder masalah.

Eh tapi aq heran kenapa tetiba aq nak cerita pasal charity dengan haiwan bagai nie? nampak sangat otak aq sedang menjalani proses decomposition.

nie bukan tenuk yer. nie sepupu sebelah ayah tiri mak angkat dia

p/s : yang sebenarnya aq sangap nak berblog tapi idea tercicir kat landasan keta api. kena gilis, mati penuh aib. kepada hanip, teruskan berjuang demi kebenaran.

Monday, March 14, 2011

Forward please..!!!



Ani mengandungkan anak sulungnya. Memandangkan nie first time, dia pun mintak la nasihat macam mana nak jaga kandungan dengan rakan sepejabatnya, Miza. Memandangkan Miza dah berkali-kali beranak, maka adalah petua-petua yang sedikit sebanyak berguna. Dengan perasan bijak serta berlagak pandai Miza pun bagi lah petua paling xlogik akal & buatkan aq gelak guling-guling xcukup tanah.

Miza : kalau nak kulit anak putih, jangan makan kicap. Nanti kulit anak hitam. Minum susu soya banyak-banyak. Barulah kulit anak lawa. Xpun makan tempe & tau fu fa. Orang kata produk dari kacang soya nie bagus untuk kulit baby.

Aq : owh macam 2 ek kak miza. Kicap 2 orang buat pakai bontot kuali ker aper..?? hahahaha

Ani pun gelak berdekah-dekah hampir terberanak xcukup bulan.

Then ko bayangkan Miza buat muka ape


Moral of the story : jangan nak gatal tangan fowardkan mesej yang  xtau asal usul & kesahihannya. Lagi-lagi yang berbau konspirasi hamprak dari pemilik jiwa paranoid. Huh!!!

Saturday, March 12, 2011

Situasi


Minggu-minggu yang buatkan aq perasan busy nak mampos dah berakhir. Sekarang minggu-minggu kebosanan menyusul. Yang sebenrnya aq dah kehilangan kata-kata nak carut kat sini. Tapi demi mencapai cita-cita manjadi blogger tegar, aq terpaksa mencari carutan baru. Jom g peranggan baru, mungkin ada sisa-sisa dari pelusuk minda tercerna aq nie.


Meh aq citer satu situasi yang membuatkan aq malu digelar generasi muda Negara membangun.  situasi dimana satu manusia bodoh lagi hina, salesgirl kiosk bersama seorang pakcik  buta. Pakcik yang buta nie masuk kedai then mintak air mineral.

Pakcik : dik nak air mineral sebotol tapi xnak sejuk.
Salesgirl : ad kat rak hujung 2.

Then pakcik 2 terkedu xtau nak buat ape. Sape yang buta skang nie pun aq dah terkonfius. Agak-agak kalau angkat middle finger minah nie paham ker aper aq maksudkan..?? xpun aq terus carut die depan-depan biar die paham. Atau tindakan lebih drastic, simbah jer dengan air mineral. Tapi aq xbuat. Sebab aq rase xguna pun. Minah nie lagi bengang n xpasal2 gaduh besar sebab hal kecik. Dua-dua pihak xdapat faedah nyer.

Tapi aq tetap nak kasi minah nie sentap. Aq pegi ambik air mineral 2 then bayar. Lepas 2 aq pegi kat pakcik 2 then hulurkan air mineral. Senyum senget sebelah kiri sambil pandang minah 2 aq cakap xbrape nak kuat tapi cukup untuk satu kedai dengar  “nie air mineral pakcik,saya dah bayarkan. Maafla akak 2 xnampak”. Aq harap tindakan aq betul.  

Sunday, March 6, 2011

Turn to 21




Heels is too much but sneakers is not quite well
Dress is show off but t-shirt is stain
Study is boring but hangout is good for nothing
Dream is useless but reality is suck
Sleep is waste of time but wake up is worth for nothing
Lough is so faked but cry is just show off a weakness
Back-up is not enough but compliment is not necessary
Honest may hurt but there may be cruel secrets
Love is not accepted but hate is rejected
Expression might be ridiculed but keep it inside is a burden
Life ain’t easy but die is too hard

Please tell me I’m still a normal person after all those chaos are stuck up on my mind.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...