Pages

Sunday, June 19, 2011

Dear God...

 Assalamualaikum

lama juga aku x update blog. bagi mengelakkan situasi tipikal aku xkan tulis seperti "sorry yer follower-follower sekalian, aku dah lama xupdate blog. bukan sebab xsudi tapi aku busy dengan hidup. aku rindu nak update bla...bla...bla..." ok, aku jeles sebenarnya sebab aku xboleh nak tulis cam 2 sebab blog aku bukannya femes macam blog diaorang dan follower aku xseberapa dan ada la pulak orang nak heran aku update ke tidak. setakat entry sampah nak kecoh buat apa. ye dak? ok. enough sesi luahan perasaan xmenjadi. proceed to the next paragraph.

yer!! minggu nie aku berlagak busy. kononnya pekerja bededikasi. jadi volunteer sukma nie bukan senang ko tahu. kena tahan dengan kebosanan. errrr.. macam mana aku nak mula cerita yer. dalam masa aku jadi volunteer ni aku kenal dengan macam-macam jenis manusia dan ada 3 orang manusia ni menarik perhatian aku untuk bercerita tentang mereka.

LH makhluk tuhan yang mampu merembeskan aura kekaguman aku. orang sarawak. ape yang bagus sangat tentang dia?? sedang semua manusia yang benama volunteer sibuk dengan komitmen kerja melangut, lepak-lepak sambil sembang kencang, aku ternampak LH baca buku Akidah Muslim (kalau xsilap) membuatkan aku terpanggil untuk tanya nama penuh die sebab pada ID just tulis nama pendek. just nak pastikan agama dia ape & sah dia bukan islam. then aku duduk sebelah dia. lepas 2 dia banyak tanya aku tentang apa yang die xpaham time baca buku tu and ada jugak dia tanya something untuk dapatkan kepastian. nasib baik la aku nie bukannya bengap sangat and soalan die pun bukannya jenis yang kena dapat pengesahan dengan majlis fatwa kebangsaan.

Out of curiusity, aku tanya member-member dia tentang LH. and cerita yang aku dapat. dia seorang kristian yang taat pada aganya dan bercinta dengan seorang islam. sedang mendalami islam sebab dia tak nak masuk islam semata-mata nak kawin dengan balak die jer. dia nak jadi seorang yang berpegang sepenuhnya pada agama yang dia anuti dan bukan beragama sekadar pada nama. such a very good one.

 time lepak dengan dia, aku kena prepare sebab ada je soalan tentang islam yang dia akan tanya. bagus juga, kadang-kadang soalan yang dia tanya 2 aku xada jawapannya & membuatkan aku curious nak cari jawapan. malulah aku kalau die yang bagitahu aku ape jawapannya. day by day ada je buku tentang islam yang dia baca. malu pulak aku, aku yang lahir sebagai islam nie pun jarang nak baca buku macam 2 sebab dah rasa dan berlagak macam tahu padahal jahil. 

manusia kedua & ketiga pulak, lelaki islam yang dah tua bangka. sebok dok sembang kencang dengan aku tentang penjaga bumi, langit & air. sebok dok cerita tentang pengalaman hidup dan kejadian paranormal yang dia tempoh pada masa semua lelaki islam yang lain pergi sembahyang jumaat. WTH

sangat berbeza bukan manusia yang dah ada dan manusia yang sedang mencari..??

2 comments:

Lucifer said...

aku pun dah makin sibuk dengan pelbagai kerja. -.-"

xynophillious said...

kadang2 aq suka sibukkan diri..rasa masa 2 sgt bermakna..=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...